Laman Web Lestari FAI

Bahagian 4: Elemen Komuniti

4.3 Pendidikan Air dan Tenaga

FAI/FTIR aktif mempromosikan penjimatan air dan tenaga melalui hebahan platform online yang terbuka pada semua dan serta melalui usaha mendapatkan dana pendidikan SDG berkaitan tenaga dan solar. Staf FAI/FTIR juga berjaya membuat penerbitan berkaitan water-supply di Kelantan. Dengan ini secara tidak langsung semua aktiviti ini memperkenalkan kepada masyarakat setempat mempelajari kepentingan kecekapan tenaga. Selain dari itu antara kajian dan pelan tindakan iklim pengkaji FAI/FTIR mensejahterakan cuaca panas dengan penghasilan cat sejuk melalui teknologi Nano.

                               

                

      

4.4 Mengekalkan ekosistem tempatan

Ekosistem Akuatik

Staf FAI/FTIR terlibat sama dalam pembersihan kawasan Bandar Sungai Bunus, Kuala Lumpur dan menjaga dan mengekalkan ekosistem akuatik melalui  kerjasama kajian antara universiti melibatkan pensyarah  FAI/FTIR bertajuk “Marine Habitat Mapping using Multibeam Echosounder Survey and Underwater Video Observations: A Case Study from Tioman Marine Park”

                 

Ekosistem Tanah

Staf FAI/FTIR terlibat dalam Projek Teknovasi Sistem Hidroponik Tanah dan Sistem Fertigasi  dan juga projek kerjasama dengan JUPEM dalam melaksanakan kajian impak perlaksanaan SmartKADASTER meliputi kawasan greater KL. sehingga Seremban .

     

      

Aduan Masalah dan Cadangan kepada Kelestarian FAI

Dr. Nurazean Maarop
EMAIL nurazean.kl@utm.my
TELEFON (+603) 22031341
ALAMAT Faculty of Artificial Intelligence
UTM Kuala Lumpur
Level 5, Razak Tower
Jalan Sultan Yahya Petra
54100 Kuala Lumpur
Malaysia